Monday, May 31, 2010

Kurma Daging Kerisik

Ini sepatutnya n3 smlm, tp x sempat2 nak masukkan... entah apa yg dsibukkan pun x tahu... hehe... resepi amik kat blog En Mat Gebu aka CMG... sedap dan agak pekat sikit mayb sbb penggunaan kerisik... aku mmg suka masak lauk yg mcm ni sbb esoknya boleh buat makan ngan lempeng aka pancake uk bf... hehe.. Mcm biasalah resepi copy n paste... minta halal yer.. :-)



Kurma Daging Kerisik
Sumber :- CMG

BAHAN UTAMA :-)
800 g daging batang pinang, potong kiub
5 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
2 biji cili merah, belah 2 setiap biji, tapi tak putus
2 biji cili hijau, belah 2 setiap biji, tapi tak putus
1/4 cawan jus asam jawa
2 camca besar kerisik
1 1/2 camca besar gula melaka
4 camca besar rempah kurma
2 camca besar minyak sapi
500 ml pati santan
1000 ml santan cair
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 camca besar lada hitam biji
2 biji cili merah
2 biji tomato

BAHAN TUMIS :-)
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
3 tangkai daun kari, dilurut
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci daging dan toskan. Bancuh bahan2 kisar dengan rempah kurma hingga rata. Panaskan minyak dalam periuk, tambah minyak sapi dan tumis bahan2 tumis hingga harum. Masukkan rempah+bahan kisar tadi dan tumis hingga garing dan terbit minyak, gunakan api kecil.
  2. Masukkan daging dan gaul rata. Masak hingga daging kecut. Tuang santan cair, kacau rata dan masak hingga mendidih. Renih hingga daging lembut. Masukkan kerisik dan kentang. Kemudian tuang santan pekat.
  3. Masak hingga kentang lembut, tambah jus asam jawa, garam dan gula melaka. Biar mendidih dan akhir sekali masukkan belahan cili merah dan hijau. Biar mendidih perlahan hingga kuah sedikit pekat. Rasa dan tambah garam jika perlu. Matikan api dan boleh dihidangkan...

Kuih Keria

Salam... satu lagi hari yg panasss... berkurung mcm puteri lilin ajelah... hehe... hari ni masak lauk simple2 ajer.. ikan goreng ngan ulam2an sambal belacan.... ceeee... ulam2an... mcmlah ada pegaga segala... hehe...

Jangan salah pahaammm... ikan ni bukannya hangit... hehe, kat sini tiada ikan fresh, semua frozen dan x berapa nak fresh gitu, last week ikan tenggiri ni buat masak kicap, x berapa nak laku sbb isinya yg dah liat2 sikit... so ada belen lg dlm fridge... lama ku tenung ikan nihh "apalah yg aku nak buat ngan ko ni yer" hehe.. last2 aku blend bwg putih, bwg merah, kunyit... ltk asam jawa sikit n garam sekucup rasa... perap..goreng api slow... wauuu... sedap loorrr...

Inilah ulam2an yg ku maksudkan iteww... tomato dan timun... dan daun itu namanya 'jer jer'... versi lain sikit dr yg aku buat salad tempohari... pelik sikit rasa dia... x biasa lg.. heee.. tp kena2 lah biasakan... mana nak cari ulam pegaga atau daun salam kat sini...

Inilah satu-satunya cili api kat Sudan nih.... x berapa nak pedas sgt... so budak2 nih dgn seronoknya makan sambal belacan sambil cicah timun.. nyum nyumm....

Keria dan Cek Mek Molek

Dan petang td, sblm 1kg keledek yg aku beli masa g souk hr Sabtu hari tuh tumbuh akar... haha... kelakar, my dearly hubby siap perli2 masa br balik psar tuhh.. maklummm smgt mmbeli (kan dah pandai speaking Sudan sikit2... kahkahkah... speaking apanyerr...1,2, 3 jerr....weeekkkkk) dia kata... haaaa..... jgn buat ekperimen plakk keledek tuh... eksperimen tu maksudnya... tumbuh akar menjalar segala lah kann... huhhh...

Aku rasalah kan kan... sejak2 aku kawin x pernah buat keria nih (ms sblm kawin xyah ceritalah). Kalau buat pun, tu apa tuh... cek mek molek... kan cek mek nih versi senang... x yah nak sira2... Tp aku rasa part buat gula kat keria tuh aku fail... x cantik... mayb sbb aku main letak jer aiir ngan gulanya (scale xde lorrr) tp sedaplah weehhh.... Cuak gak masa rebus keledek tuhh...berkanji airnya.. yelah ni kan keledek versi Sudan, x sama kot mcm Msia punya (anyway Msia ada tanam keledek kee... bukan import??... aku rasalah kalau Msia tu x mengimport segala mak nenek sayur-mayur tuh...lg teruk dr Sudan ni agaknya... :-P )

Opppsss berbalik ke cerita keria td.. aku amik resepi dari blog CMG...

KUIH KERIA

Bahan-Bahannya :-)


600 g keledek
1 camca teh garam
1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung
1 camca teh baking powder
80 g gula pasir
1/4 cawan air

Cara membuatnya :-)
  1. Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 camca teh garam hingga keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi (lebih kurang 35 g), bulat2 dan leperkan, cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam loyang. Buat hingga siap.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
  4. Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul rata2 hingga menyaluti kesemua kuih keria tadi.
  5. Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan gula seperti gambar diatas...selamat mencuba!!
  6. CATATAN MAT GEBU :- Jumlah tepung bergantung pada jenis keledek, jika gunakan keledek kaler orange, perlu tambah tepung...

Sunday, May 30, 2010

Nasi Ayam

Haha... apalah punya tajuk n3... bukan rajin apa pun... 'paksa rela' membasuh segala mak nenek tudung... bukan setakat tudung yg pakai kat sini, tudung yg sejak2 bw dr Msia mmg x berbasuh pung... haha... kalau setakat tudung bawal tuh... bolehlah pakai mesin (tu pun kalau x berbelian2 segala...) ... yg sshnya yg ada awning nihh!! kang basuh ngan mesin patah plak awning nyerr... hehe..

Lunch nasi ayam... mestilah homemade.. sini mana ada kedai jual nasi ayam... hehe... tgk2 hubby x balik lunch lah pulak.. ada meeting... makan pree katanya... ihik..ihik... so kami bertiga ajelah makan... sedaplah jugak... main taram resepi sendiri jerkk... bagi akulah nasi ayam nih yg penting ada halia ngan bawang putih... kasi blend... pastu perap ayam pun aku ltk, nasi pun letak, sambal pun letak... tinngggg... siapppp.... nyumm nyumm...

Ayam ni lps rebus.. perap ngan kicap, garam, gula, madu, halia + bwg putih blend... lg lama perap lg sedaplah kannn...


Sup cicai jerr...


Sambal lada... kat sini xde lada merah besar yg biasa kita guna tu.. so aku ejas2 guna lada kering + lada cili api pastu campur halia + bwg putih blend (masuk sos tomato sikit kalau suka) .. masak tauu... kang sakit perut pulakk...


Oh yer... nasi lupa nak snap gambar.. hehe... tapi nasi semua orang tahu masak kann! hehe... Aku nyer versi nasik... tumis daun pandan, halia+ bwg putih blend... pastu masuk dlm nasik... masak dlm rice cooker cam biasa... aku guna separuh air rebusan ayam...


Related Posts with Thumbnails