Bahan - bahannya:-
300g spaghetti - rebus ikut arahan peket. (since mls nak buat mee, guna spaghetti pun sdp juga)
3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1 inci halia - tumbuk kasar
5 tangkai cili kering - potong 1 inci dan rendam, pastu cuci bersih)
Sos tiram - agak2
Kicap manis - agak2 (kalau nak bg lg hitam, masukkan sedikit kicap pekat)
1 sudu lada hitam - tumbuk kasar
Isi ayam secukupnya
Cendawan shitake
Sawi , lobak merah
2 sudu besar tepung jagung - campur bersama sedikit air (utk memekatkan kuah)
3 biji telur
Cara - caranya:-
1. Tumis bawang putih, halia dan lada kering.
2. Masukkan isi ayam.
3. Masukkan kicap dan sos tiram.
4. Masukkan air secukupnya
5. Bila kuah mendidih, masukkan lobak merah, cendawan dan sawi.
6. Masukkan lada hitam dan tepung jagung.
7. Pecahkan telur dan jangan dikacau.
8. Siap utk dihidang. Lagi sedap kalau makan bersama lada jeruk, nyumm nyumm!!
By the way, sekarang dlm peralihan nak masuk musim sejuk. Cuaca sungguh kering, kulit pun kering dan menggelupas. Wabak batuk dan selesema pun berleluasa. Nnt akan semakin kering lagi...
No comments:
Post a Comment