Tuesday, November 9, 2010

Mee Sizzling

Wahh... 2 hr berturut2 ada entry... hihi. Berehat kejap sblm budak2 balik sklh. Igt petang ni nak buat eksperimen resepi br, kalau jadi boleh bawa Halaqah esok. Kalau jadi, kalau tak sendiri makan jugalah. Nie nak share resepi mee sizzling yg menjadi santapan weekend lepas. Bg aku, sedap jugalah, sbb boleh ratah mushroom banyak2, kalau beli adalah 2 ketul diletaknya. Along pun suka juga ssb dia mmg suka ngan kerabat2 mushroom nie. Resepi amik kat myresepi pastu ubahsuai ikut citarasa sendiri.


Mee Sizzling

Bahan - bahannya:-

300g spaghetti - rebus ikut arahan peket. (since mls nak buat mee, guna spaghetti pun sdp juga)
3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1 inci halia - tumbuk kasar
5 tangkai cili kering - potong 1 inci dan rendam, pastu cuci bersih)
Sos tiram - agak2
Kicap manis - agak2 (kalau nak bg lg hitam, masukkan sedikit kicap pekat)
1 sudu lada hitam - tumbuk kasar
Isi ayam secukupnya
Cendawan shitake
Sawi , lobak merah
2 sudu besar tepung jagung - campur bersama sedikit air (utk memekatkan kuah)
3 biji telur

Cara - caranya:-

1. Tumis bawang putih, halia dan lada kering.
2. Masukkan isi ayam.
3. Masukkan kicap dan sos tiram.
4. Masukkan air secukupnya
5. Bila kuah mendidih, masukkan lobak merah, cendawan dan sawi.
6. Masukkan lada hitam dan tepung jagung.
7. Pecahkan telur dan jangan dikacau.
8. Siap utk dihidang. Lagi sedap kalau makan bersama lada jeruk, nyumm nyumm!!

By the way, sekarang dlm peralihan nak masuk musim sejuk. Cuaca sungguh kering, kulit pun kering dan menggelupas. Wabak batuk dan selesema pun berleluasa. Nnt akan semakin kering lagi...

No comments:

Related Posts with Thumbnails