Sunday, June 13, 2010

Roti Arab

Dah lama usha2 nak buat roti ni, sbb bhnnya senang dan nak membuatnya pun senang... so sbb dlm freezer ada 'belen' sardin ngan daging kurma hari tu... ptg td cubalah buat roti nie. Uli2 sambil tgk tv xdelah terasa sgt. Try nak masuk MyResepi, tp x boleh2... dah 2-3 hari juga kot problem jerrr.... so last2 terjumpa kat Fp mamasya ... yg bagusnya roti ni bakar atas pan jer... senang2... sblm ni ada roti arab versi goreng ngan minyak... nnt try versi tu plak, tp sure kalau nak healthy style kenalah guna versi bakar atas pan kan... Thx mamasya, utk resepi roti Arab yg marbeles ini. Aku juga buat setengah adunan, cukup sekali makan... cuma next time nak kena bagi tebal sikitttt... br cun.. hehe



Roti Arab
Source:- Soulha Cairo @ Sue, jumpa di mamasya , resepi asal kak Hanieliza.


Bahan-bahannya:-

500 gm tepung hi-protin ]
1 paket yeast..mauripan ] gaul rata
50 gm gula kastor/halus ]
Secubit garam

250 ml air suam
6 s/b shortening/lemak sayur..(warna putih)

Cara-caranya:-

1 . Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 atau 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
5. Bahagikan supaya menjadi ketulan keci.
6. Leperkan dan biarkan adunan naik semula [dalam 15 minit].
7. Masukkan adunan yg telah naik dalam kuali tak lekat [non-stick pan]...jangan gunakan minyak.
8. Panaskan dgn api yg paling kecil. Tutupkan kuali.
9. Masakkan dua-dua belah adunan sehingga agak kekungan/garing.
10. Angkat dan hidangkan dengan kari atau sambal sardin.

No comments:

Related Posts with Thumbnails